Κυθήριοι της Αλεξάνδρειας εθελοντές στους Βαλκανικούς πολέμους

Το Φεβρουάριο του 1913 το ατμόπλοιο ΠΑΤΡΙΣ Β’ προσήγγισε στην Αλεξάνδρεια για να παραλάβει έφεδρους και εθελοντές για το Βαλκανικό Πόλεμο.

Με άκρατο ενθουσιασμό επιβιβάστηκαν περίπου 20 Κυθήριοι εθελοντές, αφήνοντας πίσω τους μαγαζιά, εργασίες, επιχειρήσεις, σπίτια, συγγενείς, για να συμμετάσχουν στον πόλεμο για την απελευθέρωση των αλύτρωτων Ελλήνων. Ανέβηκαν στο βαπόρι ζητωκραυγάζοντας, πετώντας ψηλά τα ψαθάκια τους, ενώ στην αποβάθρα τους κατευόδωναν οι συγγενείς και φίλοι φωνάζοντας «στα Γιάννενα, στα Γιάννενα!!» «η Μυρτιδιώτισσα μαζί σας!» «Να μας στείλετε χέλια από τη λίμνη των Ιωαννίνων!» «Χαιρετίσματα στον Αλή Πασά!»

Αυτοί οι Κυθήριοι από την Αλεξάνδρεια βρεθήκανε στο Μπιζάνι και επί 5 μήνες αντικρύζανε τα αιματοποτισμένα Γιάννενα. Ούτε τα κρυοπαγήματα, ούτε οι κακουχίες τους έκαναν να λυγίσουν, διότι από μικρά παιδιά άκουγαν για τα Γιάννενα, για τον Αλή Πασά, για τους αγώνες των Σουλιωτών, για τη λίμνη, για το Θανάση Βάγια. Έτσι αψηφώντας τους κινδύνους, με απέραντη ικανοποίηση εκτελέσανε το καθήκον στην πατρίδα.

 

Πηγή: Εφημερίδα «Κυθηραϊκή Δράσις»

 

 

Διαβάστε επίσης...
2 Σχόλια
  1. Γεώργιος Ν. Ρήγος λέει

    Αγαπητή κ. Χάρου,
    Θαυμάσια ιστιοσελίδα!
    Λέγομαι Γεώργιος Ρήγου και κατοικώ στην Αμερική για τα τελευταία 65 χρόνια της ζωής μούστο Wilmington, Delaware.
    Η μητέρα μου, το γένος Κοντολέων, γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1914. Η γιαγιά μου, Ελένη Κοντολέων Γαρυφαλάκη, φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή και παντρεύτηκε τον Γεώργιο Γαρυφαλάκη από τα Χανιά της ‘Κρήτης. Το 1915 οι Τούρκοι πήραν τον παππού μου στα τάγματα εργασίας και από τότε δεν τον ξαναείδε κανείς. Η Ελένη πήρε τα 5 μικρά παιδιά της και τόν αδελφό της Σταύρο Κοντολέων καί κατέφυγε στο Πλωμάρι Λέσβου και μετά στη Νέα Ιωνία Αθηνών, το 1922. Από το 1995 γράφω την ιστορία της οικογενίας μου, αλλά δεν μπορώ να βρω τίποτα άλλο. Δεν ξέρω αν γεννήθηκε στη Σμύρνη ή Κυθηρα ούτε γνωρίζω τα ονόματα των γονέων της. Από το βιβλίο της κ. Κασιμάτη όπου είδα τον γενεαλογικό πίνακα που δημιουργήσατε της οικογένειας Κοντολέων, μου δώσατε μια ακτίνα ελπίδας. Είναι δυνατόν από αυτά λίγα δεδομένα να με βοηθήσετε? Ως νέο παιδί υπηρετούσα στο Βασιλικό Ναυτικό και κάποια φορά καταλήξαμε στη Σμύρνη (1954). Πήγα και βρήκα το σπίτι της γιαγιάς μου. Ήταν μερικούς δρόμους πίσω από τη προκυμαία. Με όλα αυτά ξέχασα να σας πώς ότι η σύζυγος μου κατάγεται από τα ´Κυθηρα τα οποία επισκευθήκαμε αρκετές φορές. Είναι από τα Μελιτιάνικα, Τριφύλλης/Παναρετος. Θά σε είμαι υπόχρεος μέχρι το τέλος της ζωής μου αν μπορείτε να ρίξεται λίγο στο έργο που κάνω. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και από τα βάθη της καρδιάς μου. Να είστε πάντα καλά. Γιώργος Ρήγου.

    Είδα το όνομά σας στο βιβλίο της κ. Κασιμάτη που συμβάλλατε με τη περιγραφή τις οικογενείας Κοντολέων της Σμύρνης «

    1. Ελένη Χάρου λέει

      Καλησπέρα σας! Ό,τι στοιχεία βρήκα για τους Κοντολεοντες στη Σμύρνη είναι στη γενεαλογία στο βιβλίο της κ. Κασιμάτη. Δυστυχώς εάν δεν γνωρίζετε από ποιο χωριό ξεκίνησαν και ποιος πρώτος έφυγε από τα Κύθηρα, δεν μπορώ να σας βοηθήσω περισσότερο.

Αφήστε μια απάντηση