Κυθήριοι ιατροί

 

1) Ιατροφιλόσοφος Γεώργιος Μόρμορης(1720-1790)
Μεγάλη μορφή για τα Κύθηρα το 18ο αι. ο ιατροχειρούργος Γεώργιος Μόρμορης, (medico illustre)γεννήθηκε στα Κύθηρα, στο Κάστρο, καταγόμενος από κρητικό κλάδο της οικογενείας Μόρμορη, ο οποίος είχε την κρητική ευγένεια. Ήταν γιος του νοταρίου Ιουλίου Μόρμορη και είναι γνωστός ως ποιητής του Αμύντα. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Πάδοβας και ήταν μέλος μιας ακαδημίας της Φλωρεντίας. Εγκαταστάθηκε στα Κύθηρα, διορισμένος επίσημα ως ιατροχειρούργος και παντρεύτηκε την Ελένη Καλούτση-Μαχαιριώτη. Πέθανε στο Κάστρο και θάφτηκε στο ναό του Παντοκράτορα.

2) Εμμανουήλ Μόρμορης του δόκτορος Γεωργίου, γιος του προηγούμενου, ιατροφιλόσοφος και κόνσολος της Ρωσίας γνωστός ως ντοτόρ Μανόλο(1770-1826)

3) Αντώνιος Κλάδος του Ιπποκράτους. Σπούδασε στη Πίζα περί το 1826.

4) Μαρίνος Κλάδος του Πέτρου.(1784- ) Σπουδαίος ιατροφιλόσοφος με μεγάλη μόρφωση, ήθος και πατριωτισμό. Σπούδασε στην Πίζα και έδρασε στη Χίο σαν ιατρός και επαναστάτης κατά την επανάσταση. Φυλακίστηκε από τους Τούρκους και αργότερα κατέφυγε στη Σμύρνη, όπου υπήρχε ανθούσα Κυθηραϊκή παροικία. Στη Σμύρνη εξέδωσε την πρώτη ελληνική εφημερίδα «Ἱωνικός παρατηρητής» εβδομαδιαία, πολιτική και φιλολογική, που διακρίθηκε για το θάρρος και τη μαχητικότητα. Διετέλεσε έφορος της Ευαγγελικής Σχολής και δίδαξε φιλοσοφία.

5 )Γαληνός Κλάδος του Μαρίνου.(1814-1888) Σπουδαίος ιατροφιλόσοφος, γιος του προηγουμένου, σπούδασε ιατρική στην Πίζα και εθεωρείτο διακεκριμένος μαιευτήρας της Σμύρνης, όπου διατηρούσε και φαρμακείο. Διετέλεσε καθηγητής της Ευαγγελικής σχολής. Το 1842 δημοσιεύθηκε η μελέτη του «Συλλογή ιατρικών συνταγών» Επίσης εδημοσίευσε πλήθος μελέτες και ομιλίες εις τα περιοδικά της Σμύρνης και στη εφημερίδα «Αμάλθεια».

6) Μαρίνος Κλάδος του Λορέντζου.(1794- )Σπούδασε στη Πίζα.

7) Μαρίνος Κλάδος του Αντωνίου (1730- )

8) Καλούτσης Λαυρέντιος του Ιωάννου.(1810-1875) Σπούδασε ιατρική στην Πίζα περί το 1837. Γιος του Γερουσιαστή Ιωάννου Καλούτση και αδελφός του λογίου Νικολάου-Σοφοκλή. Εγκαταστάθηκε στην Κων/πολη, όπου παντρεύτηκε τη Φαναριώτισα Μαρία Μελίδου και εργάστηκε ως ιατρός στην εμπορική σχολή της Χάλκης. Πέθανε στην Αθήνα.

9) Κοντολέων Ιερώνυμος του Ιωάννου. Σπούδασε ιατρική στην Πίζα περί το 1843 και σταδιοδρόμησε στη Σμύρνη ως παθολόγος. Μια ευρωπαϊκή εφημερίδα δημοσίευσε, ότι ο τέως Μέγας Βεζύρης Κιαμήλ Πασάς διερχόμενος από τη Σμύρνη, τον προσκάλεσε στο ατμόπλοιό του για να τον εξετάσει.

10) Βενάρδος Χαράλαμπος του Σταύρου.(1821-1890) Ιατροφιλόσοφος και μαθηματικός. Σπούδασε στη Πίζα περί το 1843. Δίδαξε στο Ναύπλιο και στη Σμύρνη, όπου και πέθανε.

11)Στάης Νικόλαος του Βαλερίου. Ιατροχειρούργος. Σπούδασε στην Πίζα περί το 1851.

12) Κοντολέων Σπυρίδων του Ιωάννου. Ιατροχειρούργος. Σπούδασε στην Πίζα περί το 1855

13) Σπύρος Λαζαρέτος του Δημητρίου περί το 1850. Γιός του επιφανούς δικαστή Δ.Λαζαρέτου

14) Διονύσιος Καλούτσης του Γεωργίου. Εξήσκησε την ιατρική στα Κύθηρα. Εξελέγη και βουλευτής.

15) Κοντολέων Εμμανουήλ του Αντωνίου. Αριστούχος διδάκτωρ της ιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών, εστάλη με υποτροφία στο Παρίσι. Επανήλθε στην Αθήνα, όπου υπηρέτησε ως επιμελητής στο Αρεταίειο, ως Καθηγητής της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου και ως δ/ντής στο Ιπποκράτειο.

16) Θεόδωρος Λογοθέτης. Σπούδασε στην Ευρώπη και υπηρέτησε ως στρατιωτικός ιατρός. Αποχώρησε με το βαθμό του Επίατρου.

17) Εμμανουήλ Καρύδης. Εξέχουσα φυσιογνωμία μεταξύ των Ελλή-νων επιστημόνων της Αιγύπτου. Σπούδασε στην Ευρώπη. Ήταν εγκατεστημένος στο Πορτ-Σάιδ.

18) Δημήτριος Στάης του Ιωάννου. Μαιευτήρας-γυναικολόγος, εξέ-χουσα φυσιογνωμία μεταξύ των Κυθηρίων της Σμύρνης, διετέλεσε πρόεδρος της Κυθηραϊκής Αδελφότητος Σμύρνης. Υπηρέτησε στην Πολυκλινική της Χίου και όταν επέστρεψε και εγκατεστάθη στη γενέτειρα διετέλεσε επί σειράν ετών Πρόεδρος της Κοινότητας Κυθήρων.

19) Βασίλειος Π. Παστός. Μαιευτήρας-γυναικολόγος, αριστούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών, τελειοποιήθηκε στην Ευρώπη, στη Βιέννη. Στις αρχές του 20ού αι. ίδρυσε δική του κλινική στον Πειραιά.

20) Δημήτριος Ραπτάκης ιατροφιλόσοφος, διετέλεσε βουλευτής στην Ιόνιο Βουλή. Εγγονός του ήταν ο αξέχαστος τροβαδούρος Κλέων Τριανταφύλλου-Ᾱττίκ

21) Τηλέκλειτος Ραπτάκης, γιος του προηγούμενου.

22) Γεώργιος Θ. Φωτεινός. Απόφοιτος της Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1898 ανηγορεύθη αριστούχος Διδάκτωρ. Διέπρεψε ως δερματολόγος- αφροδισιολόγος και τελειοποιήθηκε στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Έγραψε επιστημονικές διατριβές στα γαλλικά και γερμανικά. Όταν επανήλθε στην Αθήνα το 1907 διορίστηκε Επιμελητής της πανεπιστημιακής κλινικής των αφροδισίων νοσημάτων και κατόπιν ίδρυσε δική του κλινική αφροδισίων και δερματικών παθήσεων, η οποία κατέστη περιώνυμος για τον άρτιο εξοπλισμό της. Διετέλεσε Πρύτανις του πανεπιστημίου Αθηνών.

23)Β. Τσιγκούνης Μαιευτήρας-γυναικολόγος διατηρούσε δική του κλινική στον Πειραιά περί το 1900.
24) Κωνσταντίνος Κασιμάτης Οφθαλμίατρος στην Αλεξάνδρεια. Υπηρέτησε στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών, σε οφθαλμολογικά κέντρα στην Ευρώπη και τέλος εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια, όπου ίδρυσε δική του κλινική.
25) Εμμανουήλ Κατσούλης γιατρός στον Ποταμό περί το 1910
26) Γ. Λεβούνης, γιατρός στα Μητάτα περί το 1910.
27) Στέφανος Νικηφοράκης του Νικολάου1866-1938 περί το 1891 Εξελέγη δύο φορές Δήμαρχος Κυθήρων.
28) Μιχαήλ Νικηφοράκης1847-1924. Σπούδασε στο Παρίσι. Εγκατεστάθη στα Κύθηρα, όπου εξελέγη Δήμαρχος Κυθήρων
29) Παναγιώτης Β. Φωτεινός Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος διδά-κτωρ Πανεπιστημίου περί το 1925
30)Στέφανος Πετρόχειλος περί το
31) Πανάγος Κατσούλης γιατρός στον Ποταμό περί το 1925
32) Γεώργιος Γλυτσός από τα Κυπριωτιάνικα περί το 1935
33) Νικόλαος Φατσέας του Ιωάννου περί το 1925.
34)Δημήτριος Μαρσέλος. Περίφημος ωτορινολαρυγγολόγος, Διδά-κτωρ του Πανεπιστημίου της Βιέννης, διέπρεψε στην Ευρώπη και στη Σμύρνη, όπου διηύθυνε το ωτορινολαρυγγολογικό τμήμα στο Ελληνικό και Αρμένικο Νοσοκομείο.
35) Σπύρος Κοντολέων του Εμμανουήλ χειρούργος υφηγητής πανεπιστημίου Αθηνών. Περί το 1864 ανηγορεύθη διδάκτωρ της χειρουργικής και της μαιευτικής. Διετέλεσε βουλευτής Κυθήρων μετά την Ενωση.
36)Εμμ. Στάης του Βαλερίου , εγγονός του λόγιου Εμμ. Στάη
37)Βαλέριος Στάης του Εμμανουήλ
38)Kώστας Ι. Φριλίγκος (1884-1950)ιατρός, ποιητής, βιβλικός μελετητής

 

ΠΗΓΕΣ
Αναστασοπούλου Αλμπερτίνα:Κυθήριοι φοιτηταί στην Πίζα. Περιοδικό Κυθηραϊκά νιάτα. Εταιρεία Κυθηρ. Μελετών τεύχος 4.
Γεωργίου Ν.Λεοντσίνη:Το ημερολόγιο του Νικολάου-Σοφοκλή Καλούτση(1848-1896) Αθήνα 2009.
Διονυσίου Αλβανάκη: Κυθηραϊκή επετηρίς 1909 και 1912-13
Ελενης Χάρου-Κορωναίου: Τον καιρό της φυματίωσης στα Κύθηρα. «Κυθηραϊκά» Ιούνιος 2009
Σπύρου Στάθη: Κυθηραϊκή Επιθεώρησις 1923

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση