Η λαογραφία του Προφήτη Ηλία
Ο Προφήτης Ηλίας που γιορτάζει σήμερα είναι δημοφιλέστατος στον Ελληνικό λαό. Επειδή σύμφωνα με την παράδοση αναλήφθηκε στον ουρανό πάνω σε πύρινο άρμα, η μορφή του θυμίζει το Φαέθοντα της μυθολογίας μας. Στη συνείδηση του λαού μας θεωρείται ρυθμιστής των μετεωρολογικών φαινομένων, κύριος του ήλιου, της αστραπής, της βροντής και των ανέμων, όπως ο Δίας των αρχαίων.
Είναι γνωστό εξ άλλου ότι στην ελληνοχριστιανική εποχή πολλές μορφές της χριστιανικής θρησκείας υποκατέστησαν αρχαίες θεότητες και πολλές αρχαίες συνήθειες και δοξασίες προσαρμόστηκαν στον εορταστικό κύκλο των χριστιανών.
Σήμερα, ημέρα της γιορτής του αρχίζουν τα μερομήνια που διαρκούν μέχρι και την 31 Ιουλίου, δηλ. 12 ημέρες. Τα μερομήνια είναι μετεωρολογικές παρατηρήσεις που γίνονται κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του 12ήμερου. Αυτές οι παρατηρήσεις είναι προγνωστικά για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά τη διάρκεια των 12 μηνών του έτους. Κάθε ημέρα αντιστοιχεί με ένα μήνα. Έτσι η 20ή Ιουλίου αντιστοιχεί στον Αύγουστο, η 21η στο Σεπτέμβριο κ.ο.κ.
Ο λαός μας τιμά τον Προφήτη Ηλία στις βουνοκορφές κυρίως. Στα Κύθηρα ένα γραφικότατο εκκλησάκι του αγίου Ηλία είναι στον Ένταχο, πάνω στο βουνό, κοντά στην αγία Μόνη. Τη μέρα αυτή και τη νύχτα τη θεωρούσαν βαρειά και έλεγαν ότι τρέχει ο ξενολαός, δηλ. οργανωμένη παρέλαση δαιμόνων με θορύβους και όργανα στα ερημικά λαγκάδια. Τη νύχτα της παραμονής ο λαός μας πιστεύει ότι ανοίγουν οι ουρανοί κατά τα μεσάνυχτα.