Τα Τριφυλλιάνικα είναι ένας γραφικότατος οικισμός κοντά στον Ποταμό των Κυθήρων που έχει το προνόμιο μεταξύ άλλων να βρίσκεται κοντά στη Βυζαντινή καστροπολιτεία της Παλιόχωρας.
Στα μέσα του 19ου αι. επί Αγγλοκρατίας, ο οικισμός είχε 263 κατοίκους με το επώνυμο Τριφύλλης και Ζαγλανίκης. Οι Τριφύλληδες διακρίνονταν με τα παρωνύμια Γκές, Αχναράς, Μηνόπουλος, Λιταδόρος, Καβόπουλος, Φουρνάς, Λιάς, Λύκος, Τρεβεδιός, Λιόντας και Ορφανός. Οι Ζαγλανίκηδες είχαν τα παρωνύμια Καβεζός και Κοκκινέας.
Το επώνυμο Τριφύλλης που έδωσε την ονομασία στον οικισμό, κατά το συγγραφέα Μανώλη Π. Καλλίγερο, αρχικά ήταν παρωνύμιο και προήλθε από τη βράκα κάποιου, που είχε τρία φύλλα, ενώ συνήθως είχε δύο. Μια από τις ομορφιές του χωριού είναι η τοποθεσία της βρύσης, χώρος αναψυχής για τους χωριανούς και τους περαστικούς. Αυτή η βρύση κάποτε είχε άφθονο τρεχούμενο νερό Χειμώνα Καλοκαίρι και δίπλα της λειτουργούσαν δημόσια πλυσταριά.
Το 1905 εξωραϊστηκε το σημείο, όπως μας πληροφορεί η σχετική επιγραφή «ΔΑΠΑΝΗ ΔΗΜΟΥ ΠΟΤΑΜΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥΝΤΟΣ Μ. ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΥ ΕΤΟΣ 1905»