Από τα ωραιότερα στολίδια των εκκλησιών μας είναι τα καμπαναριά και με τον ήχο της καμπάνας είναι εξοικειωμένοι οι χωριανοί και στα ευχάριστα και στα δυσάρεστα.
Στα 7νησα τα καμπαναριά είναι επιβλητικοί πύργοι δυτικής επίδρασης, είτε απλά καμπαναριά πάνω από την είσοδο, μονόλοβα ή δίλοβα. Η κωδωνοκρουσία είναι τέχνη και οι απαιτητικοί 7νήσιοι ήθελαν ανέκαθεν μελωδικότατες καμπάνες και δεν ανέχονταν άλλους ήχους.
Το φιόρο του Λεβάντε, ο νοσταλγός της Ζακύνθου Νιόνιος Νιονιάκης, όταν βρέθηκε στην Αθήνα μεταξύ των άλλων ενοχλήθηκε και από τις καμπάνες, που σε τίποτα δεν του θύμιζαν τις Ζακυθινές.
Κάθε καμπάνα είναι τονισμένη σε συγκεκριμένο τόνο. Άλλες έχουν βαρύτονο ήχο, άλλες υψίτονο, ανάλογα με το ποσοστό του κασσίτερου και του χαλκού που χρησιμοποιήθηκε στο χυτήριο και ανάλογα με το πάχος, τη διάμετρο και το βάρος.
Στα Κύθηρα οι παλιές καμπάνες από σφυρήλατο μπρούντζο συνήθως έρχονταν από την Τεργέστη μέσω Κυθηρίων που ήσαν εγκατεστημένοι εκεί. Το φημισμένο και πολυβραβευμένο χυτήριο LAPAGNA κατασκεύαζε καμπάνες έργα τέχνης με χαραγμένα διακοσμητικά φύλλα ακάνθης, μορφές αγίων, επιγραφές όπως «ΔΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΤΩΝ ΕΥΣΕΒΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ» «Ο ΑΓΙΟΣ ΕΡΑΣΜΟΣ» και μέσα σε μενταγιόν χαραγμένο το όνομα της εταιρείας PREMIATA FONDERIA CO LAPAGNA IN TRIESTE.
Καλησπέρα κυρία Ελένη.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις φωτογραφίες των “τριεστίνικων” καμπανών που αναρτήσατε.
Οι περισσότερες δεν είναι σε καμπαναριά, φυλάσσονται μέσα σε εκκλησίες ή σε κάποιον άλλο χώρο όλες μαζί?
Επίσης θα σας παρακαλούσα να μου επιτρέπατε να τις αντιγράψω. Θα ήθελα να τις συγκρίνω με τις καμπάνες της Κέρκυρας για τις οποίες κάνω μια εργασία.
Τέλος, θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε άλλες φωτογραφίες με καμπάνες των Κυθήρων.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ο,τι θέλετε. Αυτές οι συγκεκριμένες καμπάνες βρίσκονται σε προαύλια ναών. Δεν είναι συγκεντρωμένες όλες μαζί. Δεν έχω άλλες φωτογραφιες, διότι είναι δύσκολο να τις φωτογραφίσω πάνω στο καμπαναριό. Και είναι πάρα πολλές!!
Πολύ ωραία. Σας ευχαριστώ πολύ κ.Ελένη!