Το κατά παράδοσιν πιάτο της νηστείας στα Κύθηρα, κατά την ημέρα του αγιασμού, την παραμονή των Θεοφανείων, που ετοιμάζουν οι νοικοκυρές, ιδιαίτερα όσες έχουν παληκάρια στο σπίτι, είναι τα παπούδια, τα παληκάρια, που συνίσταται σε μια ποικιλία οσπρίων.
Το πιάτο αυτό έχει κουκιά, πολυσπόρια, ρεβύθια, φασόλια, φακές, φακή, φάβα. Τα μαγειρεύουν χωρίς λάδι και οι μανάδες ρίχνουν μια μικρη ποσότητα στο δώμα του σπιτιού και λένε ” φάτε πουλάκια τ’ ουρανού και σεις περιστεράκια κι ευκηθείτε και μένα του παληκαριώνε μου”
Αυτή η ανάμειξη οσπρίων, που είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών και είναι το κύριο συστατικό της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, είναι ανάμνηση από τη γιορτή Πυανέψια στην αρχαία Αθήνα, εξ ου και ο μήνας των αρχαίων Πυανεψιών.