Συνοπτική ιστορία των Κυθήρων

Για όσους επισκέπτες και φίλους των Κυθήρων δεν πρόλαβαν να διαβάσουν μια συνοπτική ιστορία των Κυθήρων, δημοσιεύω μια «τηλεγραφική» ιστορία μιας περιόδου 657 ετών.

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

 

1207. Κατάληψη των Κυθήρων με την 4η σταυροφορία από το Μάρκο Βενιέρη, Βενετό ευπατρίδη. Ο βυζαντινός άρχοντας Γεώργιος Παχύς περιορίζεται στα Μητάτα. Την ίδια εποχή ο Ιάκωβος Βιάρος κατακτά τα Αντικύθηρα.

1275. Οι Βυζαντινοί διώχνουν τους σταυροφόρους και τα Κύθηρα παραχωρούνται στον Παύλο Ευδαιμονογιάννη από τη Μονεμβασία.

1307. Τα Κύθηρα με επιγαμία επανέρχονται στους Βενετούς Βενιέρους. Ο Βαρθολομαίος Βενιέρης νυμφεύεται την κόρη του Νικηφόρου Ευδαιμονογιάννη και παίρνει το νησί σαν προίκα!

1363. Επανάσταση στην Κρήτη κατά των Ενετών. Η επανάσταση καταπνίγηκε, οι Βενετοί επικράτησαν, αλλά επειδή αναμίχθηκαν σ’ αυτήν και γόνοι των Βενιέρων, οι Βενιέροι αναγκάσθηκαν να παραδώσουν τα Κύθηρα. Αργότερα οι Βενετοί παραχώρησαν στους Βενιέρους μερικά μερίδια από το νησί και έτσι οι Βενιέροι συγκυριάρχησαν με το επίσημο Βενετικό κράτος.

1537. Επιδρομή του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, αρχιναυάρχου του Τουρκικού στόλου, στα Κύθηρα και καταστροφή της Παλιόχωρας.

1669. Πτώση του Χάνδακα (Ηρακλείου) της Κρήτης ύστερα από μακροχρόνια πολιορκία από τους Τούρκους και μετοίκιση πολλών επιφανών Κρητικών οικογενειών στα Κύθηρα και Αντικύθηρα.

1715-18. Τα Κύθηρα παραδίδονται με συνθηκολόγηση στους Τούρκους, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα επιστρέφουν στη Βενετία με τη συνθήκη του Πασάροβιτς.

1770. Ορλωφικά. Πολλές οικογένειες από την Πελοπόννησο κατέφυγαν στα Κύθηρα.

1797. Κατάλυση της θαλασσοκρατορίας της Βενετίας από τους Γάλλους. Πρώτη Γαλλοκρατία στα Κύθηρα. (Δημοκρατικοί Γάλλοι)

1798. Τα Κύθηρα καταλαμβάνονται από τους Ρωσοτούρκους.

1800. Ιδρύθηκε η Πολιτεία των Ηνωμένων Επτά νήσων, ένα ομόσπονδο κράτος, φόρου υποτελές στο Σουλτάνο, υπό την προστασία της Ρωσίας.

1808-09. Δεύτερη Γαλλοκρατία (Αυτοκρατορικοί Γάλλοι)

1809. Κατάληψη των Κυθήρων από τους Άγγλους.

1815. Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων, υπό την προστασία της Αγγλίας.

1864. Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.