Μεταξύ των αξέχαστων τύπων της παλιάς Αθήνας της Μπελ Επόκ είναι και ένας Κυθήριος, από το Καψάλι, ο Στυλιανός Κασιμάτης, ο επιλεγόμενος «Νοόμετρον».
Ανήκει σε διαπρεπή οικογένεια, η οποία το 18ο αι. ήταν στο Κάστρο με ενορία τον Παντοκράτορα και σ’ αυτήν ανήκουν ο Επίσκοπος Κυθήρων Γρηγόριος Κασιμάτης, ο Τζαννέτος και ο Παναγιωτάκης Κασιμάτηδες, οι λιθοβοληθέντες στον όσιο Θεόδωρο το 1799 και οι ραγγιονάτοι Βαλέριος και Εμμανουήλ. Ο Ιούλιος Κασιμάτης, γιος του Παναγιωτάκη, ήταν ο πανίσχυρος Δ/ντής της Εκτελεστικής Αστυνομίας επί Αγγλοκρατίας.
Ο Στυλιανός, γιος του Ιουλίου, γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1818, σπούδασε νομικά, εργάστηκε ως δικηγόρος, αργότερα διορίστηκε δικαστής και διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των «στηλιτών» το 1875. Έξυπνος, πολυπράγμων και υπερδραστήριος, αλλά και προσωπικότητα ιδιόρρυθμη, υποστήριζε ότι ανακάλυψε ένα τρόπο μέτρησης της ανθρώπινης νοημοσύνης, το νοόμετρον και επειδή πίστευε ότι υπήρχαν βλάκες μεταξύ των βουλευτών, ήθελε να επιβάλει αυτή τη μέθοδο σε όποιον επιθυμούσε να ασχοληθεί με την πολιτική.
Όπως ήταν επόμενο, ο Κασιμάτης δεν ξέφυγε από τη σατιρική γραφίδα του Γεωργίου Σουρή, από τις γελοιογραφίες του Θέμου Άννινου και από τις στήλες σατιρικών εφημερίδων, όπως ο «Ασμοδαίος». Το σπίτι του ήταν στο Καψάλι (νυν οικία Μόρμορη)
Πέθανε το 1895 στη Νάπολη της Ιταλίας και τα οστά του είναι στον τάφο του στον άγιο Σπυρίδωνα στο Καψάλι. Στην επιτύμβια πλάκα η μισοσβησμένη επιγραφή:
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΣ
ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ 1818, ΤΕΛΕΥΤΗΣΑΣ 1895