Σε ώρες περισυλλογής

Τελικά ο διχασμός, ο φανατισμός και η φαγωμάρα είναι στο αίμα μας από την εποχή του Τρωικού Πολέμου. Για σημαντικά και για ασήμαντα.  Η εμφυλιοπολεμική νοοτροπία είναι μια καταραμένη κληρονομιά που ταλαιπωρεί το λαό μας.
Μέσα στα 200 χρόνια Ελληνικού Κράτους η Ελλάδα έζησε 4 εμφυλίους. Μην ξεχνάμε ότι ένας εμφύλιος παραλίγο να καταστρέψει την Επανάσταση του ’21. Ένας δεύτερος εμφύλιος δολοφόνησε τον Καποδίστρια. Ένας τρίτος, ο Διχασμός, χώρισε την Ελλάδα στα δύο. Και ο τέταρτος, ο Εμφύλιος (1946-49) ο αγριότερος ίσως των εμφυλίων στην Ελλάδα, άφησε βαθιές πληγές που δεν έχουν επουλωθεί ακόμα. Η σημερινή πραγματικότητα δυστυχώς ευνοεί μια καινούρια φαγωμάρα. Είναι κρίμα! Ας κρατήσομε την ψυχραιμία μας και ας πρυτανεύσει η λογική. Αντί να τσακωθούμε και να φαγωθούμε, προτείνω να διαβάσομε το βιβλίο του καταξιωμένου Καθηγητή Ιστορικού και συγγραφέα κ. Γ. Δερτιλή «ΕΠΤΑ ΠΟΛΕΜΟΙ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΜΦΥΛΙΟΙ, ΕΠΤΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ 1821-2016» Έχομε πολλά να διδαχθούμε!
Τα Κύθηρα έχουν την τύχη να φιλοξενούν τακτικά αυτήν την προσωπικότητα στα Μητάτα, όπου βρίσκει την ηρεμία που χρειάζονται οι άνθρωποι του πνεύματος.