Κατά την παράδοση ο καφές ήρθε στα Κύθηρα με ένα ναυάγιο άγνωστο πότε.
Οι ντόπιοι όπως συνέβαινε σ’ αυτές τις περιπτώσεις, πήραν στα σπίτια τους σακιά με κάτι άγνωστα σπόρια, που τα βάλανε να βράσουν κι αυτά δεν έβραζαν με τίποτα. Όταν γνώρισαν τον καφέ και διαδόθηκε στο νησί η χρήση του, χρησιμοποίησαν για το ψήσιμο το παραδοσιακό χειροκίνητο καβουρδιστήρι που ήταν σε δύο τύπους. Το πιο συνηθισμένο ήταν η σούβλα με τον τσίγκινο κύλινδρο και το συρταρωτό άνοιγμα που περιείχε τους άψητους σπόρους του καφέ και γύριζε σιγά σιγά πάνω στα πυρωμένα κάρβουνα. Ο άλλος τύπος ήταν ένα κατσαρόλι σκεπαστό με λαβή που ανακάτευε τους σπόρους μέσα στο σκεύος. Όταν ψηνόταν ο καφές, τον άλεθαν στο χειροκίνητο μπρούτζινο μύλο.