Το 1930, στις 21 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Σχολής, ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών διοργάνωσε την πρώτη του διάλεξη.
Ομιλητής ο Κυθήριος Υπουργός Σπύρος Στάης με θέμα το διάσημο συγγραφέα, Κυθήριο εκ μητρός, Λευκάδιο Χερν, που ήταν δεύτερος εξάδελφός του.
Ο Στάης διηγήθηκε την ιστορία ως εξής:
Το 1840 ο Κάρολος Χερν, ταγματάρχης, στρατιωτικός ιατρός χειρούργος, υπηρετούσε στο 76ο πεζικό σύνταγμα της Αγγλικής φρουράς, που κατείχε τα Κύθηρα. Αυτός «ηράσθη εμμανώς» την Κυθηρία Ρόζα Κασιμάτη και ο έρωτας αυτός κατέληξε στην εκουσία απαγωγή της Ρόζας και στη μετάθεση του γιατρού από τα Κύθηρα στη Λευκάδα.
Εκεί γεννήθηκε το πρώτο παιδί της Ρόζας νεκρό. Το δεύτερο παιδί γεννήθηκε το 1850 και ωνομάσθη Λευκάδιος εις ανάμνησιν του τόπου. Το τρίτο παιδί γεννήθηκε το 1853. Η διάλεξη του Στάη δημοσιεύτηκε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και την παρακολούθησαν ο πρέσβυς της Ιαπωνίας, ο αρχηγός του λαϊκού κόμματος, Παναγής Τσαλδάρης, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Μάξιμος, οι διακεκριμένοι Κυθήριοι γιατροί, καθηγητές Πανεπιστημίου. Εμμανουήλ Κοντολέων και Γεώργιος Φωτεινός κ.α.
Ο Χερν γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 27 Ιουνίου του 1850. Οι γονείς του Χερν παντρεύτηκαν με ελληνικό ορθόδοξο γάμο στις 25 Νοεμβρίου 1849, μερικούς μήνες αφού η μητέρα του είχε γεννήσει το πρώτο παιδί του ζευγαριού, Τζορτζ Ρόμπερτ Χερν, στις 23 Ιουλίου 1849. Ο Τζορτζ Χερν πέθανε στις 17 Αυγούστου 1850, δύο μήνες μετά τη γέννηση του Λευκάδιου. Υπήρξε δε και τρίτος αδελφός, ο James, που γεννήθηκε το 1853.
Η ομιλία του Στάη δημοσιεύτηκε, λόγω της σπουδαιότητας του θέματος, σε τρεις συνέχεις στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Αντίγραφά της έχω στην κατοχή μου και είχα παραδώσει στον φίλο του πατέρα μου, και δικό μου, καθηγητή Νίκο Πετρόχειλο πριν μεταβεί στην Λευκάδα, για κάποιον εορτασμό σχετικό με τον Λευκάδιο.