Γύρω στα 1900 στο Κατούνι των Κυθήρων γεννήθηκε ο Μιχάλης Σεμιτέκολος-Αναπολιτάνος, ο οποίος σε νεαρά ηλικία πήγε μετανάστης στην Αμερική με εφόδια την ευχή των γονέων του, την εικόνα της Μυρτιδιώτισσας και τις γνώσεις του Δημοτικού σχολείου.
Εκεί στην ξενιτιά, όπως συνέβη με τους πλείστους Κυθήριους, πρόκοψε και έγινε μεγαλοεπιχειρηματίας.
Στη Ν. Υόρκη, στο Μπροντγουέι, με τα θέατρα και τα μιούζικ χωλ, άνοιξε ένα εστιατόριο, που αναδείχθηκε σε κέντρο αριστοκρατικό και πρωτότυπο. Ο Σεμιτέκολος του έδωσε την όψη πολυτελούς αίθουσας υπερωκεάνιου, το διακόσμησε με θαλασσογραφίες και οι θαμώνες που έβλεπαν στα τραπέζια τα ονόματα των 9 μουσών, είχαν την εντύπωση ότι ταξιδεύουν με τον Τιτανικό. Το φώτισε κατάλληλα, έντυσε το προσωπικό ανάλογα, έβαλε μουσική και τοποθέτησε ένα περιστροφικό φάρο. Κατά το 1939 το κέντρο είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη.
Ο Σεμιτέκολος δημιούργησε μεγάλη περιουσία και μετά τον πόλεμο αναδείχθηκε ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες των Κυθήρων. Με τις γενναίες χορηγίες του αποκαταστάθηκε το Γυμνάσιο που βομβαρδίστηκε στον πόλεμο και πρωτοστάτησε μαζί με τον άλλο μεγάλο Κυθήριο Νικόλαο Τριφύλλη στη δημιουργία του Τριφυλλείου Νοσοκομείου μας και των άλλων μεγάλων έργων της δεκαετίας του ’50.
Ο δρόμος στο Μπελβεντέρε, ένας από τους ωραιότερους δρόμους στα Κύθηρα, φέρει το όνομά του.
[…] το 1953 ήρθε στα Κύθηρα από την Αμερική ο ομογενής μας Μιχάλης Σεμιτέκολος, ο γνωστός επιχειρηματίας και μεγάλος ευεργέτης των […]