Ως γνωστόν τα Κύθηρα, που φαίνεται ότι κατοικούνται από τη Νεολιθική εποχή, δηλ. εδώ και 7.000 χρόνια, έχουν πολύ μεγάλο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον, με καταγεγραμμένα σπήλαια περισσότερα από 80. Ο πρώτος που ξεκίνησε τη συστηματική καταγραφή των σπηλαίων των Κυθήρων, που είναι και η πρώτη στην Ελλάδα, είναι ο Κυθήριος σπηλαιολόγος Γιάννης Πετρόχειλος, ένας από τους διαπρεπείς Κυθήριους του 20ού αι. καταγόμενος από παλιά οικογένεια με ρίζες από τα Πετροχειλιάνικα των Φρατσίων.
Η προσφορά του στη σπηλαιολογία, στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας, στον αθλητισμό και στη λογοτεχνία είναι ανεκτίμητη. Με αυτήν την προσωπικότητα και το έργο του στα Κύθηρα ασχολήθηκε ο πολλά υποσχόμενος νέος επιστήμονας, θέσει Κυθήριος, Κωσταντίνος Τρίμμης, αρχαιολόγος-ερευνητής, που ασχολείται ιδιαιτέρως με την αρχαιολογία των σπηλαίων.
Το βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο « Ο Ιωάννης Πετρόχειλος και οι σπηλαιολογικές έρευνες στα Κύθηρα (1930-1960)» έχει πολύ ενδιαφέροντα και ανέκδοτα βιογραφικά στοιχεία για τον Πετρόχειλο, για το πολύτιμο αρχείο του, για τις έρευνες και τις σημειώσεις του από τα σπήλαια των Κυθήρων, φωτογραφικό υλικό, αλλά και για τις μετέπειτα σπηλαιολογικές έρευνες στα Κύθηρα.
Η Κυθηραϊκή βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο, το οποίο φωτίζει το μαγικό κόσμο των σπηλαίων στα Κύθηρα, με τα οποία συνδέθηκε ο αξέχαστος Κυθήριος Γιάννης Πετρόχειλος.