Με πολλή λύπη πληροφορήθηκα το θάνατο του σπουδαίου μουσικολόγου Μάρκου Δραγούμη, τον οποίο είχα την τιμή να γνωρίσω προσωπικά και να συνεργαστώ μαζί του. Ο αείμνηστος ήταν γόνος της ιστορικής οικογένειας Δραγούμη, ανιψιός του Ίωνα Δραγούμη και της Ναταλίας Δραγούμη, συζύγου του Παύλου Μελά. Από την πλευρά της μητέρας του ήταν δισέγγονος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.
Με λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, βυζαντινολόγος, ασχολήθηκε με τη δημοτική και με τη δυτική μουσική και διηύθυνε το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο. Δίδαξε στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου συνδέθηκε με τον Κυθήριο χαράκτη Βασίλη Χάρο. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί του και να του στείλω μερικές πρόχειρες ηχογραφήσεις με Κυθηραϊκή ψαλτική. Μόλις τα έλαβε στα χέρια του, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και εξεδήλωσε την επιθυμία να έρθει στα Κύθηρα.
Πράγματι σε λίγο διάστημα κατέβηκε στο νησί, τον φιλοξένησα, τα είπαμε, έκανε ηχογραφήσεις και συγκέντρωσε τα στοιχεία που τον ενδιέφεραν. Καρπός της έρευνάς του στα Κύθηρα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία του με τίτλο «Μουσικές ιδιαιτερότητες στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στα Κύθηρα» Το συμπέρασμά του ήταν, πως οι μελωδίες αυτές στην Κυθηραϊκή ψαλτική ανήκουν στο λεγόμενο Κρητοεπτανησιακό μέλος. Οι Κυθήριοι θα τον θυμόμαστε με αγάπη και ευγνωμοσύνη. Ένας σεμνός ευπατρίδης έγινε αιτία να καταγραφεί και να διασωθεί η μουσική παράδοση των Κυθήρων.