Μια φοβερή σιτοδεία στα Κύθηρα κατά την περίοδο 1603-1605 έφερε τους κατοίκους σε τραγική κατάσταση.
Ο Βενετός Προνοητής Pasqualigo ήταν απ’ αυτούς που ενδιαφέρθηκαν για το νησί και βοήθησε τον κόσμο που λιμοκτονούσε. Το πόπολο των Κυθήρων εκφράζει την ευγνωμοσύνη του σε μια επιστολή προς αυτόν, η οποία έχει ενδιαφέρον διότι αφ’ενός περιγράφουν παραστατικότατα την κατάσταση και αφ ετέρου εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους
«…..μᾶς ἤβρες δίχος ψομί, δίχος κρασί, και δίχος πολλά ἄλλα χριαζόμενα τῆς ζωῆς μας κι ἔκαμες μόδο και μεγάλαις προβεζιόναις με πατημέντα τοῦ κορμιοῦ και ἠντερέσα τοῦ σακουλίου σου, πορπατόντας τα βράχι και τά περιγιάλια με περίκωλο μεγάλον διά να μᾶς ρεμεδιάρης να ἔρθι στάρι κι ἄλλα χριαζόμενα και ἐγλητόσαμε ἀπό την μεγάλη πενούρια με μποντάντζα μεγάλη και τα τόσα ἀγαθά ἀποῦ μᾶς ἔκαμες οὕτε ο κήρις ἀποῦ μᾶς ἐγένισε και γνωρίζωμε καθολικά πῶς ἀφέντης Θεός σε ἔστιλεν να μᾶς ἐ ζήσις ἀποῦ ἤμεσταν ντεσπεράδοι να μισέψωμε και με την καλήν ὄρεξι τῆς ἀφεντίας σου τῆς καθαροτάτης και με ἕργα και μέ λόγια καλά ἀποῦ μᾶς ἐπαριγόρας ὀσάν σπλαχνικός κήρις…..»
Ο Pasqualigo έστειλε δραματικές αναφορές στη Σύγκλητο περιγράφοντας την αξιοθρήνητη κατάσταση και κατάφερε να εφοδιάσει τα Κύθηρα με τρόφιμα που ήρθαν από την Κρήτη. Ο ίδιος ο Προβλεπτής επέβλεπε τη διαδικασία εκφόρτωσης του σιταριού στις ακτές του νησιού, τρέχοντας πάνω στα βράχια, αψηφώντας τον κίνδυνο των πειρατικών επιθέσεων.
Το όνομά του έμεινε στα Κύθηρα, σε κορίτσια που βαφτίστηκαν με το όνομα Πασχαλίγα, το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα. Πιθανότατα ο ίδιος, όπως και άλλοι Προβλεπτές να έγινε ανάδοχος σε βαπτίσεις ορθοδόξων δίνοντας το όνομά του, φαινόμενο συνηθισμένο επί Βενετοκρατίας.
(Πηγή:Μαρία Πατραμάνη:Λιμοί και λοιμοί στα Κύθηρα. Η στάση των Βενετικών αρχών και του πληθυσμού 16ος -18ος αι. )