Ψάχνοντας την Αθήνα της Τουρκοκρατίας, πέρασα μπροστά από ένα πανέμορφο εκκλησάκι στην καρδιά της Αθήνας.
Υποπτεύομαι ότι το εκκλησάκι αυτό έχει κάποια σχέση με τα Κύθηρα. Και όμως έχει! Το ιστορικό εκκλησάκι αυτό, ο άγιος Ελισαίος, ήταν ιδιόκτητο στην αυλή ενός πανέμορφου αρχοντόσπιτου της τουρκοκρατίας, της οικογένειας Χωματιανού-Λογοθέτη.
Ο ιδιοκτήτης, Aλέξανδρος Λογοθέτης, προύχοντας των Αθηνών, από οικογένεια δημογερόντων και προξένων της Αγγλίας στην Αθήνα, ο ίδιος πρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα, όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση, έφυγε από αυτό το πατρικό σπίτι με το εκκλησάκι, πήρε την οικογένεια του, και τα οικογενειακά αρχεία και κατέφυγε στα Αγγλοκρατούμενα τότε Κύθηρα.
Δυστυχώς σε λίγο διάστημα πέθανε νεότατος και ετάφη στο ναό της Μυρτιδιώτισσας του Κάστρου, όπου υπάρχει ο τάφος του με την επιτύμβια επιγραφή γραμμένη στα Λατινικά. Απο το υπέροχο αρχοντικό της οικογενειας σώζεται μόνο μια καμάρα δίπλα στο εκκλησάκι, το οποίο ερημώθηκε και κατεδαφίστηκε στην Κατοχή.
Πριν από μερικά χρόνια αναστηλώθηκε, διότι πέραν της θρησκευτικής αξίας του, είναι και σπουδαίο μνημείο της Νεοελληνικής λογοτεχνίας, επειδή εκεί έψαλλε ο Παπαδιαμάντης με τον παπά Πλανά.