Το επώνυμο Κασιμάτης είναι Βυζαντινό και μαρτυρείται στην Κρήτη από το 13ο αι.
Περί το 1316 τα Κύθηρα ήταν αραιοκατοικημένα και είχαν κυρίαρχους τους πανίσχυρους φεουδάρχες Βενιέρους. Τα αδέλφια Γαβριήλ, Βαρθολομαίος, Πέτρος και Νικολό Βενιέρι για την ενίσχυση του πληθυσμού προσκάλεσαν από την Κρήτη το γέρο Λέοντα Κασιμάτη, ο οποίος ήρθε στα Κύθηρα και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του. Οι Βενιέρι του έδωσαν προνόμια (απαλλαγή από φόρους και αγγαρείες) και η οικογένεια ανέπτυξε δραστηριότητα.
Ο Λέων Κασιμάτης ήταν πρόσωπο της εμπιστοσύνης των Βενιέρων κυριάρχων, στους οποίους ορκίστηκε πίστη. Όταν το 1363 η εξουσία των Κυθήρων πέρασε στους Βενετούς, οι Κασιμάτηδες εξακολούθησαν να απολαμβάνουν τα προνόμιά τους και έγιναν από τις ισχυρότερες οικογένειες του νησιού. Το 1566 η Σύγκλητος της Βενετίας διέταξε τον Προνοητή των Κυθήρων να «κλείσει» το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας, δηλ. να μη γίνονται δεκτά άτομα ταπεινής καταγωγής. Η Κοινότητα Κυθήρων με το κλειστό Συμβούλιο είχε ως μέλη 30 άτομα (άνδρες) από τις ισχυρότερες οικογένειες μεταξύ των οποίων και η οικογένεια Κασιμάτη. Οι Κασιμάτηδες πέρασαν από πολλές περιπέτειες και αμφισβητήσεις των προνομίων της και πολλές φορές αναγκάστηκαν να επικαλεστούν τα έγγραφα προνομίων που είχαν εξασφαλίσει κατά καιρούς.
Το οικόσημο των Κασιμάτηδων είναι λέων σταυροφόρος. Ο λέων συμβολίζει τη δύναμη, την ανδρεία, το μεγαλείο, τη μεγαλοψυχία και ο σταυρός προφανώς συμβολίζει τους αγώνες υπέρ πίστεως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παλαιότερος σωζόμενος νοτάριος στο Τοπικό Αρχείο Κυθήρων είναι ο Εμμανουήλ Κασιμάτης (1560-1582)
Σήμερα το επώνυμο είναι ίσως το πιο διαδεδομένο στα Κύθηρα από το Βορρά μέχρι το νότο με τα περισσότερα παρωνύμια, από τα οποία το χαρακτηριστικότερο είναι το «Πορταλαμίος» από το βαπτιστικό Bortolo. Ο παλαιότερος σωζόμενος νοτάριος στο Τοπικό Αρχείο Κυθήρων είναι ο Εμμανουήλ Κασιμάτης (1560-1582)
ΠΗΓΗ: Κώστα Τσικνάκη: Η οικογένεια Κασιμάτη στα Κύθηρα. Η’Διεθνές Πανιόνιο Συνέδριο. Κύθηρα Μάϊος 2006. Έκδοση Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών.