Στη νοτιοδυτική πλευρά των Κυθήρων, κάτω από τους κάθετους γκρεμούς του βουνού της αγίας Ελέσας, είναι η περιοχή της Φελωτής με την ομώνυμη παραλία, τις αλαταρές και το σπηλαιώδη ναό της αγίας Πελαγίας δίπλα στα βράχια και τον ακατάπαυστο ρόχθο των κυμάτων.
Τεράστιοι ογκόλιθοι αποκολημένοι από τους γκρεμούς, σκορπισμένοι στην περιοχή προκαλούν το δέος. Το σπήλαιο είναι ένα πλατύ κοίλωμα σε ασβεστολιθικό ψαμμίτη, βάθους 5 μέτρων και μήκους 16 μέτρων. Η είσοδος του σπηλαίου έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και μία πέτρινη σκάλα με 15 σκαλοπάτια οδηγεί στο εσωτερικό του. Ο χώρος του σπηλαίου παρά την είσοδο έχει διαμορφωθεί σε ναϊσκο που μαρτυρείται το 1697. Φαίνεται ότι έχει σχέση με ναυτικούς, ίσως και με κάποιο ναυάγιο, διότι στο πέτρινο τέμπλο είναι σκαλισμένα ναυτικά σύμβολα (καραβάκι, σωσίβιο, άγκυρα).
Το χειμώνα τα μανιασμένα κύματα του γαρμπή εισβάλλουν στο σπήλαιο από τα ανοίγματα μεταφέροντας άμμο και άλλα υλικά. Μια παμπάλαια πήλινη λεκάνη είναι τοποθετημένη για την υδατοσυλλογή, όπως και σε όλους τους σπηλαιώδεις ναούς των Κυθήρων που υπάρχει σταγονορροή.
Ο ναός γιορτάζει στις 4 Μαϊου και στις 8 Οκτωβρίου. Ο εσπερινός μέσα σ’ αυτό το χώρο είναι μια εμπειρία μοναδική. Φέτος έγινε το πανηγυράκι με την ακοίμητη φροντίδα του επιτρόπου Γιάννη Φατσέα που με όλη την οικογένειά του περιποιήθηκε το εκκλησάκι, το καθάρισε, απομάκρυνε με πολύ κόπο όλα τα απομεινάρια από τις φουρτούνες του χειμώνα, το στόλισε, το φωτολόγησε ετοίμασε την αρτοκλασία και όσοι βρεθήκαμε εκεί οσφρανθήκαμε κυριολεκτικά οσμήν ευωδίας πνευματικής.
Η παρουσία των δύο εξαίρετων ιερέων της ενορίας μας, του π. Θεολόγου και του π. Φρουμεντίου καθώς και η ωραία ψαλμωδία του αστυνομικού Φώτη Μπάρλα συμπλήρωσε το υπέροχο σκηνικό.