Η τζακόπιττα είναι από τα νοστιμότερα εδέσματα στα Κύθηρα.
Τώρα που αρχίσαμε να ανάβομε τα τζάκια τα βράδια, είναι πολύ εύκολη και διασκεδαστική η διαδικασία, η οποία έχει ως εξής: Λαδώνομε καλά το ταψί και απλώνομε το φύλλο. Απλώνομε τη γέμιση, όχι πολύ παχιά, για σπανακόπιττα, ή κολοκυθόπιττα, ή κοτόπιττα ή οποιαδήποτε άλλη πίττα και τη σκεπάζομε καλά με το άλλο φύλλο χωρίς να τη χαράξομε.
Ετοιμάζομε την καρβουνοστία στο τζάκι με φρύγανα που αφθονούν στα υπέροχα βουνά των Κυθήρων. Τοποθετούμε τη σιδεροστία, ύψους 8 εκατοστών. Πάνω στη σιδεροστία τοποθετούμε το ταψί. Κάθε λίγο κουνάμε ελαφρά το ταψί. Όταν διαπιστώσομε ότι η πίττα κουνιέται μέσα στο ταψί, την αναποδογυρίζομε σε ένα μεγαλύτερο καλά λαδωμένο ταψί για να ψηθεί και από την άλλη μεριά. Όταν κουνιέται και από την άλλη πλευρά, είναι έτοιμη.
Μια λεπτομέρεια. Η γέμιση δεν πρέπει να έχει υγρά, διότι θα δημιουργήσουν πρόβλημα και η πίττα δεν θα ξεκολλάει από το ταψί.