Οι “κατακόμβες” στην Παλιόπολη
Από το 1932 διαπιστώθηκαν από Άγγλους αρχαιολόγους σε προανασκαφικές επισκέψεις ίχνη Μινωικής αποικίας στα Κύθηρα, από το 2000 π.χ. Το 1963 ο αρχαιολόγος καθηγητής Τζώρτζ Χάξλεϋ ανέλαβε τη διεύθυνση των ανασκαφών στην περιοχή της σημερινής Παλιόπολης στα ερείπια της Ομηρικής Σκάνδειας.
Από τα αξιοθέατα για τους περιηγητές του 19ου αι. στα Κύθηρα ήταν το πλήθος των Μινωικών τάφων, λαξεμένων στο μαλακό ψαμμόλιθο στις τοποθεσίες Καστρί, Άσπρογα και Βόθονα. Μεταξύ αυτών κάποιοι ήσαν θαλαμοειδείς, λαξευτοί με σαρκοφάγους στις 3 πλευρές. Στις περιγραφές τους οι περιηγητές τονίζουν ότι έμοιαζαν καταπληκτικά με τις υπόγειες κατακόμβες της Μάλτας.
Από όλο αυτό το Μινωικό θησαυρό έχει διασωθεί ένα μικρό μέρος. Οι σεισμοί, η διάβρωση, οι ποικίλες αναστατώσεις στην περιοχή και τελευταία οι μπολντόζες με τη διάνοιξη δρόμων και η μηχανική καλλιέργεια των αγρών εξαφάνισαν πολλά ίχνη του Μινωικού και Μυκηναϊκού πολιτισμού στα Κύθηρα.
(Φωτο Ειρήνη Βενέρη-Τραβασαρου και Fay Psaltis)
Κ. Χάρου Μπράβο στό κουράγιο σας. Ένα καταπληκτικό καί πολύ ενδιαφέρον σάιτ που θά μελετώ γιά πολύ καιρό..
Δέν έχω επισκεφθεί ποτέ τό νησί σας. Τά ονόματα Καστρί, Άσπρογα, Βόθονας δέν μού λένε απολύτως τίποτα. Θά σάς παρακαλέσω νά μού δώσετε τίς συντεταγμένες τών θέσεων αυτών διότι θά ήθελα πολύ νά δώ από κοντά.τίς «κατακόμβες στήν Παλιόπολη»
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλά φοβάμαι ότι μόνος σας δεν θα μπορέσετε να τα βρείτε. Χρειάζεται οδηγός.